Evert Kolpa - Van Bergen Kolpa Architecten
De Maasbode is een uniek woonconcept. In de toren komen appartementen en ruime eengezinswoningen met een tuin. Eengezinswoningen aan straten met 11 woningen per straat. Straten, niet naast elkaar gelegen, maar bovenop elkaar gestapeld. De hoogte in. We spraken over dit innovatieve woonconcept op deze unieke locatie in Rotterdam met architect Evert Kolpa van Van Bergen Kolpa Architecten.
Evert vertelt: “Als je ergens gezinswoningen wilt bouwen in Rotterdam, dan is het hier. Direct aan ’t Landje, waar ruimte is om te spelen en twee basisscholen zijn. Maar dat is niet alles. De locatie is uniek. Deze woontoren staat met z’n voeten in het Rotterdamse stadsleven. Met bioscopen, winkels en horeca om de hoek in de Witte de Withstraat.”
De Maasbode staat aan de William Boothlaan, op de hoek van de Schiedamse Vest en de Schiedamsesingel. Waar het oude stadscentrum overgaat in nieuwe wijken. Evert legt uit: “Als je naar het westen kijkt vanuit De Maasbode zie je laagbouw, maximaal 15 meter hoog. Kijk je vanuit de woningen naar het oosten, dan zie je torens tot wel 150 meter hoogte. Deze woontoren bevindt zich precies op dat scharnierpunt. En is hier, met 70 meter prima op z’n plek.”
Evert licht het concept verder toe: “Bij de ontwikkeling van De Maasbode hebben we de vraag ‘Hoe houden we gezinnen in de stad?’ steeds in ons achterhoofd gehouden. En uiteindelijk bleek ‘thuiskomen’ de kern te zijn. Als gezin wil je thuiskomen. Thuiskomen in een gezellige straat. In een straat waar je de buren groet. Waar je de kinderen zelfstandig buiten kunt laten spelen. Waar je in de zomer je buren uitnodigt voor een barbecue. Uit verschillende onderzoeken weten we dat die sociale aspecten belangrijk zijn voor jonge gezinnen. Dus dat hebben we ontworpen. Een gebouw waarin gezinnen met elkaar kunnen wonen zoals dat kan in buitenwijken. In de straatjes van De Maasbode zie je door het raam of je buren thuis zijn en zie je kinderen spelen. Beneden is geen grote entreehal, maar een entreestraat. Waar winkels en horeca zich vestigen. En waar je de buren ontmoet. Je post ophaalt en je (bak)fiets stalt. In alle straatjes ontstaat sociale interactie. Maak je een praatje met elkaar. Dat is het grote verschil met de anonimiteit van een flatgebouw.”
Huisje, boompje, beestje in het centrum van de binnenstad. Met ruimte om te spelen. Om te leven. De Maasbode in de wijk Cool. Zonder twijfel The Cool Kid in Town! Wil je als gezin in de stad wonen? Dan is dit dé plek.