Carel Aartsen, projectmanager BPD
Het idee voor De Maasbode ontstond door de vragen te stellen als; voor wie is dit een plek, wat is de identiteit van de plek, wat zijn de kansen voor deze plek? Carel Aartsen, projectmanager bij BPD vertelt: “We wilden niet zomaar een bijzonder gebouw maken, het moest het juiste antwoord zijn op die vragen.”
"Door de ligging aanhet Landje en de aanwezigheid van scholen wisten we dat gezinnen een plek moesten krijgen. Stadse gezinnen, met of zonder kinderen, laten wonen zonder zorgen en zonder iets te missen. Maar wat is een stadsgezin en hoe wonen die, want de samenstelling is heel divers. Samen in een veilige straat in een wijkje, misschien een tuintje en een achterom. Dat zijn wel basiseisen, maar hoe maak je een wijkje op een plot van 30 bij 40 meter? Het antwoord was ‘straatjes stapelen’. De eerste voorstelling daarvan heb ik verbeeld door het Jenga spel te nemen en daar alle tussenblokjes per laag in tegengestelde richting uit te drukken. Dit was de start van een reis, uiteindelijk naar dit bijzondere gebouw waarin we voor elke Rotterdammer een woning bedachten en alle plekken in dit gebouw bijzonder maakten. De entrees naar de Downtown appartementen zijn bijzonder door de vides en de verlichting die de woonstraten verbinden met de onderste winkelstraat. De gestapelde straatje met City Villa’s en City Houses zijn bijzonder omdat je, zodra je de lift uit loopt, in alles de overtuiging van een stoere Rotterdamse straat hebt. De grotere hoger gelegen Uptown appartementen vieren het uitzicht van de stad, mede door een heel bijzonder gevelkozijn. De Maasbode is een gebouw waar wij, maar straks heel Rotterdam trots op is, ook als je er niet woont.”
Door de ligging aanhet Landje en de aanwezigheid van scholen wisten we dat gezinnen een plek moesten krijgen. Stadse gezinnen, met of zonder kinderen, laten wonen zonder zorgen en zonder iets te missen. Maar wat is een stadsgezin en hoe wonen die, want de samenstelling is heel divers. Samen in een veilige straat in een wijkje, misschien een tuintje en een achterom. Dat zijn wel basiseisen, maar hoe maak je een wijkje op een plot van 30 bij 40 meter? Het antwoord was ‘straatjes stapelen’. De eerste voorstelling daarvan heb ik verbeeld door het Jenga spel te nemen en daar alle tussenblokjes per laag in tegengestelde richting uit te drukken. Dit was de start van een reis, uiteindelijk naar dit bijzondere gebouw waarin we voor elke Rotterdammer een woning bedachten en alle plekken in dit gebouw bijzonder maakten. De entrees naar de Downtown appartementen zijn bijzonder door de vides en de verlichting die de woonstraten verbinden met de onderste winkelstraat. De gestapelde straatje met City Villa’s en City Houses zijn bijzonder omdat je, zodra je de lift uit loopt, in alles de overtuiging van een stoere Rotterdamse straat hebt. De grotere hoger gelegen Uptown appartementen vieren het uitzicht van de stad, mede door een heel bijzonder gevelkozijn. De Maasbode is een gebouw waar wij, maar straks heel Rotterdam trots op is, ook als je er niet woont.”